Форум Микола Сова

Теми для публікацій та розмов


Гумор
23 вересня 2013 Микола Сова

МОЯ УКРАЇНА
24 липня 2013 Микола Сова

Корисні поради
18 липня 2013 Микола Сова

Хоббі
26 березня 2013 Микола Сова

КОТИ і МИ
1 березня 2013 Микола Сова

Дивитись всі теми

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
Тема: Народний календар

Народний календар

«Добрими зробіть справи ваші...» 

Н
азва першого місяця осені при¬йшла з Полісся, де в цей пері¬од буйно цвіте цінна медоносна рослина — верес. У білорусів цей місяць звуть «верасєнь», у поляків — «вжесєнь»; у перекладі з литов¬ської вересень означає «місяць вере¬су», а з латиської — «місяць цвітін¬ня вересу». Сучасна назва вересня в нашому календарі закріпилася на початку минулого століття. А до того в кожному регіоні були свої «домашні» наклички. В Україні цей місяць називали, зокрема, ревуном, заревом, сівнем, бабським літом та покрійником.
У вересні на селі чи не найбільше роботи. Одна закінчується — підсту¬пає, підганяє інша. Мабуть, тому й свят у вересні було небагато.
Християни відзначають у вересні Усікновення Голови Іоанна Предтечі (Головосік), Михайла Чудотворця, Різдво Пресвятої Богородиці, Возд-виження (Здвиження).
За народними традиціями, на Головосіка (11 вересня) не можна працювати, особливо сікти чи різати будь-який круглий овоч, що формою нагадує голову. У цей день не варили і не їли борщу, картоплю варили тіль¬ки в «мундирах», гарбузи пекли, хліб 






відламували руками. Вважалося, що на Головосіка не можна також нічого рубати сокирою чи пиляти пилою. Чоловікам заборонялося голитись і навіть дивитися на себе в дзеркало, щоб не захворіти.
День Михайла Чудотворця (19 ве¬ресня) в народі називали Михайловим Чудом і намагалися в цей день не пра¬цювати, бо подейкували: щойно роз¬почнеш якесь діло, то не в силі будеш його завершити. З дня Михайла Чудотворця по селах широко відзна¬чають та організовують храмові або престольні свята. У дні храму сель-чани завжди обов'язково пригощали убогих та старців. Від Михайла почи¬нали варити питний мед («медовуху») і влаштовувати громадське розпро¬дування медівки. Тому й казали: «До Михайла й толока файна».
Різдво Пресвятої Богородиці (21 вересня) ще називають другою Пречистою. Цей день відкриває новий церковний рік, адже вся істо¬рія Нового заповіту починається з появи на світ маленької дівчинки, яку


назвуть престолом Бога і яка стане тими Дверима, через які з'явиться спаситель світу — Христос.
Свято Воздвиження Чесного й Животворящого Хреста Господнього (27 вересня) в народі ще звуть Здвиженням. У цей день, за народни¬ми прикметами, починають відлітати у вирій птахи. Першою це робить зозуля, бо вона — ключниця вирію, за повір'ям — дивного, теплого місця десь далеко біля моря.
А от ті, хто сповідує іудаїзм, у тому числі євреї України, впродовж двох днів вересня (цьогоріч — 19—20-го) святкують Рош а-Шана — Новий рік. За переказом, у ці дні Бог відзна¬чає в Книзі життя, яка доля чекає наступного року кожного з людей:
«...кому жити і кому померти, кого чекає спокій, а кого — поневіряння, кого — благополуччя, а кого — тер¬зання, кому призначена бідність, а кому — багатство». У цей час євреям наказано проаналізувати свої вчинки за весь попередній рік і підготуватися до року, що починається. Роздумуючи про майбутнє, вони просять миру, злагоди, здоров'я. Звук шофара (бара¬нячого рогу) закликає: «Прокиньтеся ті, хто дрімає, хто витрачає відпущені роки безглуздо. Огляньте душі свої і добрими зробіть справи ваші».
Що ж до світських, професійних свят, то їх у вересні відзначають мало не щодня і навіть по кілька на день: День підприємця, День військово¬го розвідника, День танкіста, День фізкультури та спорту, День україн¬ського кіно, День працівників нафто¬вої, газової та нафтопереробної про¬мисловості, День програміста, День фармацевтичного працівника, День винахідника та раціоналізатора, День працівників лісу, День машинобудів¬ника...

З міжнародних свят у вересні від¬значаємо Міжнародний день солі¬дарності журналістів, Міжнародний день демократії, Всесвітній день туризму, Міжнародний день пере¬кладача, Міжнародний день гра¬мотності, Міжнародний день краси, Міжнародний день Інтернету та ін.
Згадаймо також, що перший день вересня є Днем знань і відкриває новий навчальний рік для школярів та студентів. А от останній день міся¬ця всі знають і шанують як іменини Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії.
І наостанок, як завжди, кіль¬ка народних вересневих прикмет: «Як вересніє, то й дощик сіє»; «Чим тепліший і сухіший вересень, тим піз¬ніше прийде зима»; «Ранній відліт журавлів — на ранню весну»; «Якщо у вересні на дубах багато жолудів, чекай багато снігу перед Різдвом».®

13 вересня 2011


1




  Закрити  
  Закрити